Mercedes heeft de derde generatie Sprinter gelanceerd. Het merk heeft 2,5 miljard euro in de ontwikkeling van de bedrijfsauto gestoken.

De nieuwe Sprinter wordt verkrijgbaar in een groot aantal formaten. Ook de hoogte en de wielbasis verschillen per uitvoering.

Daarnaast is de bedrijfswagen niet alleen met achter- of vierwielaandrijving leverbaar, maar voor het eerst ook met voorwielaandrijving. Met de aandrijving op de voorwielen kan 50 kilo extra aan lading vervoerd worden.

De voorwielaangedreven-variant is leverbaar met zowel een negentrapsautomaat als een handgeschakelde zesbak. De versies met achterwiel- en vierwielaandrijving zijn er met een 7G-Tronic Plus-transmissie.

Het laadvermogen varieert, afhankelijk van de versie, van 3 tot 5,5 ton. De tildrempel ligt voortaan 8 centimeter lager.

De krachtigste motor in de Sprinter is een 190 pk sterke dieselkrachtbron. De versies met achterwielaandrijving zijn leverbaar met een 2,1-liter diesel die, afhankelijk van de uitvoering 114, 143 of 163 pk levert.

De voorwielaangedreven Sprinters zijn met 114, 143 of 177 pk sterke versies van dezelfde dieselkrachtbron te krijgen. Die 177 pk sterke variant is voorbehouden aan de campervan-uitvoering..

Mercedes-Benz levert de Sprinter voortaan ook met een zo goed als kaal chassis, waar alleen een cabine op is geplaatst. Deze variant moet met name voor de (groeiende) campermarkt uitkomst bieden.

Interieur

De Sprinter is na de A-klasse, die afgelopen vrijdag gepresenteerd werd, de tweede Mercedes die het nieuwe MBUX-infotainmentsysteem meekrijgt, zij het tegen meerprijs.

Duurdere versies van de Sprinter krijgen een 10,25-inch groot scherm dat centraal op het dashboard een plek krijgt. Het aanraakscherm is verwerkt in een zwart paneel waarin ook de ventilatieroosters zijn opgenomen.

Veiligheid

Wat veiligheidssystemen betreft, beschikt de Sprinter voortaan over Active Brake Assist, Active Lane Keeping Assist, Attention Assist. Daarnaast zijn zaken als een 360-graden-camera en Crosswind Assist (standaard) en Blind Spot Assist leverbaar.

De nieuwe Sprinter is vanaf juni te koop. Volgend jaar volgt een volledig elektrische eSprinter.