Sportwagenfabrikant Ferrari heeft afgelopen jaar een recordaantal van bijna 8.400 bolides verkocht, 5 procent meer dan in 2016. 

Dat leverde de Italiaanse onderneming 2,5 miljard euro aan omzet op, wat neerkomt op een groei van 13 procent. De totale opbrengsten namen in 2017 met 10 procent toe tot 3,4 miljard euro.

Naast de verkoop van de eigen iconische sportwagens en bijbehorende onderdelen, verdient Ferrari ook aan zijn activiteiten in de Formule 1 en aan de verkoop van motoren aan andere autofabrikanten, waaronder het eveneens Italiaanse luxemerk Maserati.

Nettowinst

Ferrari boekte een nettowinst van 537 miljoen euro. Dat is ruim een derde meer dan in 2016. Het bedrijf profiteerde onder meer van een belastingverlaging in Italië.

Ferrari lanceerde het afgelopen jaar de 800 pk sterke 812 Superfast, het krachtigste in serie gebouwde model van de Italianen ooit. 

Daarbij rekent Ferrari onder meer op de nieuwe Portofino, waarvan het eerste exemplaar in het tweede kwartaal wordt geleverd.

Mijlpaal

Dit jaar denkt Ferrari minstens negenduizend auto's aan de man te brengen, een mijlpaal die oorspronkelijk pas volgend jaar zou worden bereikt. De totale omzet komt uit op minimaal hetzelfde niveau als in 2017.

De operationele winst, afgezien van eenmalige posten, neemt naar verwachting verder toe van 1 miljard naar 1,1 miljard euro. Het doel is om dat resultaat in 2020 te hebben verdubbeld naar minstens 2 miljard euro.

Toekomst

Dit jaar komt het bedrijf naar verwachting met nieuwe toekomstplannen die daarbij moeten helpen. Topman Sergio Marchionne heeft al aangekondigd dat hij op een breder publiek wil gaan mikken, met onder meer een sportieve terreinwagen (SUV). Ook wil Ferrari de strijd met Tesla aangaan met een volledig elektrisch aangedreven sportauto.

Ferrari is sinds juli 2016 statutair gevestigd in Nederland.