Volkswagen was ook in 2017 het meest verkochte merk personenauto binnen de Europese Unie. 

Van elke negen nieuwe auto's die op kenteken werden gezet, was er minstens één Volkswagen, blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA.

In totaal reden ruim 1,6 miljoen nieuwe Volkswagens in de EU de showroom uit. Dat waren er wel ietsje minder dan een jaar eerder. Renault met 1,1 miljoen auto's en Ford met dik 1 miljoen personenwagens maakten qua merken de top drie compleet.

Van de automakers was Volkswagen Group, waartoe ook Audi, Skoda, Seat en Porsche behoren, veruit de grootste producent.

Seat 

In totaal verkocht het Duitse bedrijf bijna 3,6 miljoen auto's in de EU, waarmee het bijna 24 procent van de markt in handen heeft, iets minder dan een jaar eerder. Opvallend daarbij was de verkoopplus van Seat dat met 389.000 verkochte auto's een groei van 14 procent kende in vergelijking met een jaar eerder.

Nummer twee op de lijst van automakers was PSA Group, met daarin Peugeot, Citroën, DS en sinds kort ook Opel met dik 12 procent van de markt en een groei van 28 procent. Renault, dat ook Dacia's en Lada's maakt was de nummer drie met een marktaandeel bijna 11 procent, tegenover ruim 10 procent een jaar eerder.

Nederland was vorig jaar volgens ACEA goed voor 417.075 nieuwe auto's. Dat betekende een verkoopplus van 9,2 procent. In de hele EU werden 15,1 miljoen personenwagens aan de man gebracht, waar de teller een jaar eerder stokte op 14,6 miljoen personenwagens.