Volkswagen wil zijn aanwezigheid in Noord-Amerika en dan vooral de Verenigde Staten vergroten. De Duitse automaker heeft hiervoor een budget van 3,3 miljard dollar voor de periode tot en met 2020 klaarliggen.

Het bedrijf wil zijn marktaandeel in de VS dit jaar verdubbelen. Op termijn moet het marktaandeel nog verder omhoog. Verder wil het Duitse concern tegen 2020 op operationele basis minstens quitte draaien in de regio. Tot nu toe moet er geld bij.

Volkswagen speelt als een van de grootste automakers ter wereld naar eigen zeggen vooralsnog een ''irrelevante" rol op de Amerikaanse markt, meldt het concern maandag.

Volkswagens marktaandeel in de VS, de tweede automarkt wereldwijd, ligt momenteel op nog geen 2 procent. Met nieuwe modellen, waaronder een tweetal nieuwe sportieve terreinwagens, wil de fabrikant Amerikanen proberen voor zich te winnen.

Nieuwe Jetta

Om dit streven kracht bij te zetten lanceerde Volkswagen eerder op maandag de nieuwe Jetta. Het model, bedoeld voor de Noord-Amerikaanse markt, wordt aangedreven door een 200 pk sterke benzinemotor. De basisprijs is in de Verenigde Staten vastgesteld op 18.545 dollar, omgerekend ongeveer 15.200 euro. 

Volkswagen kampt in de VS nog altijd met de naweeën van het dieselschandaal. Naast een aanzienlijke schadepost door terugroepacties en boetes liep het imago van de Duitsers een forse deuk op.


De wielbasis van de nieuwe Jetta nam met 4 centimeter toe tot 2,69 meter