In het Verenigd Koninkrijk zijn vorig jaar 2,54 miljoen nieuwe auto's op kenteken gezet, 5,6 procent minder vergeleken met een jaar eerder. Het betekent de sterkste verkoopdaling sinds 2009. 

Dat blijkt uit voorlopige gegevens van de Society for Motor Manufacturers and Traders (SMMT). Ook voor dit jaar rekent de brancheorganisatie op een verkoopdaling. De SMMT verwacht dat het aantal registraties 5 tot 7 procent lager uit zal vallen.

De SMMT wijst als oorzaak naar het gedaalde consumentenvertrouwen, dat door de onzekerheden omtrent de Brexit-onderhandelingen onder druk staat. Daarnaast hebben de Britten door de koersval van het pond aan koopkracht ingeboet.

Ook de aangescherpte regels voor dieselauto's zijn van invloed geweest op het behaalde verkoopresultaat, aldus de SMMT. Vanaf april 2018 wordt het voor particulieren en zakelijke rijders duurder een nieuwe auto met dieselmotor te kopen of leasen. Bovendien gaat de regering voertuigen die de Euro 6 emissiestandaard niet halen extra belasten.