Volkswagen gaat in beroep bij het constitutioneel gerechtshof in Karlsruhe, het hoogste rechtsorgaan van Duitsland, tegen een beslissing van een lagere rechtbank om een deskundige aan te stellen voor een deskundigenonderzoek naar het emissieschandaal. 

Volkswagen heeft inmiddels bevestigd dat het tegen de beslissing van de rechtbank van Celle in beroep is gegaan. Het is nog onduidelijk of het constitutioneel gerechtshof de zaak ook daadwerkelijk in behandeling zal nemen.

In november oordeelde de rechtbank van Celle dat een speciale deskundige aangesteld moest worden om te onderzoeken of de VW-top willens en wetens informatie over software van dieselmotoren heeft achtergehouden.

Deze software zorgde ervoor dat dieselmotoren van Volkswagen, Audi en Skoda, allen onderdeel van de Volkswagen Groep, tijdens laboratoriumtests minder uitstootten dan in de praktijk. 

Een dergelijk onderzoek was de wens van drie groepen Amerikaanse aandeelhouders. Zij willen weten of er sprake is geweest van plichtsverzuim. 

Volkswagen wil met het beroep voorkomen dat de gerechtelijk aangestelde deskundige, een econoom uit Düsseldorf, aan zijn opdracht kan beginnen, zo blijkt uit onderzoek van de Süddeutsche Zeitung dat vrijdag openbaar is gemaakt. De krant verrichte het onderzoek in samenwerking met de omroepen NDR en WDR.