Automaker BMW heeft last van lagere verkoopcijfers van hybride auto's in Nederland. Sinds de fiscaal voordelige regeling voor plug-in hybrides werd afgeschaft, is er sprake van een 'drastische inzinking'.

Dat zegt bestuursvoorzitter Harald Krüger zondag in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Tot eind 2016 bestond een fiscale regeling die het voor Nederlandse ondernemers en leaserijders aantrekkelijk maakte een hybride auto aan te schaffen. Na de afschaffing daarvan is de verkoop van het aantal plug-in hybride BMW's in Nederland met 90 procent gedaald. 

De totale verkoop van elektrische auto's van BMW in Nederland daalde in diezelfde periode met 57 procent. Het verschil wordt verklaard door het feit dat volledig elektrische voertuigen nog wel worden gesubsidieerd. Deze auto's hebben namelijk tot 2021 een lage bijtelling van 4 procent.

Elektrische auto's

Tot 1 november van dit jaar zijn er 5.998 nieuwe, uitstootvrije auto's verkocht, blijkt uit cijfers van branchevereniging RAI Vereniging. In dezelfde periode een jaar eerder ging het nog om 3.015 elektrische wagens. 90 procent van de elektrische auto's wordt voor zakelijk gebruik aangeschaft.

Ook BMW profiteert daarvan. Van het model i3 werden bijvoorbeeld in Nederland in dit jaar tot nu toe 139 procent meer auto's verkocht dan een jaar eerder.