Werknemers van Hyundai Motors in Zuid-Korea hebben het werk neergelegd als protest tegen geplande maatregelen om het aantal mensen aan de assemblagelijn te verminderen.

De actie wordt mogelijk uitgebreid als de gesprekken tussen vakbondsleiders en het management van Hyundai Motors op niets uitlopen, zo waarschuwde de vakbond.

Vakbondsleider Ha Boo-Young stelt dat Hyundai van plan is om een groter aantal productieprocessen te automatiseren. Bovendien zou het bedrijf assemblagewerkzaamheden willen overhevelen naar toeleveranciers.

Hyundai verwijt de vakbond dat deze "irrelevante eisen" stelt, zoals extra ramen in de fabriekshal, aldus Reuters. Door de staking van deze week staat het productieverlies inmiddels op 1.230 voertuigen, zo schrijft de fabrikant in een verklaring.

De acties vinden plaats in de fabriek waar de compacte Kona cross-over voor de Amerikaanse markt gebouwd wordt. Dit model wordt op de Los Angeles International Auto Show gelanceerd, een evenement dat op vrijdag 1 december van start gaat.

Met de introductie van de Kona in de Verenigde Staten hoopt Hyundai Motors de verkopen daar op te krikken. In het derde kwartaal lag het aantal registraties 13 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.