Ondernemers in de auto- en motorbranche boekten in het derde kwartaal 4 procent meer omzet dan een jaar eerder. 

Ook hebben ze positieve verwachtingen voor 2018, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Vooral importeurs van nieuwe personenauto’s, dealers en garagebedrijven deden het goed. De importeurs behaalden bijna 7 procent meer omzet, de dealers en garages zaten op een plus van bijna 6 procent.

Handelaren in motoren kenden een wat meer bescheiden omzetstijging en verliezers waren er ook in de branche. Vooral de terugloop van de bedrijfsautohandelaren valt op, met een min van bijna 3 procent.

Ook de handel in auto-onderdelen verliep minder dan in het derde kwartaal van 2016. De autoservicebedrijven zagen hun omzet na negen kwartalen van groei nu dalen.

Vertrouwen

De branche als geheel heeft goede verwachtingen voor verdere omzetgroei in het nieuwe jaar. Het saldo waarin dat gemeten wordt is 33 procent positief. Dat saldo wordt berekend door het percentage ondernemers met een uitgesproken negatieve verwachting af te trekken van het percentage duidelijke optimisten.

Wat betreft personeelsuitbreiding en het opschroeven van investeringen zijn iets meer ondernemers optimistisch dan pessimistisch. Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche vertoont al jaren een stijgende lijn.

Ook op dit vlak zijn er wel verschillen per deelbranche. De handelaren in auto-onderdelen verwachten volgend jaar te moeten snijden in het personeelsbestand. Ze denken minder te gaan investeren, wat ook opgaat voor autoservicebedrijven.