De middelgrote SUV’s van fabrikanten als Audi, BMW en Mercedes-Benz verkopen in Europa beter dan de zakensedan’s van de merken, waaronder de A6, 5 Serie en E-Klasse. 

Gemeten over de eerste zes maanden van dit jaar staat het aantal verkochte middelgrote SUV’s op 242.682 exemplaren tegenover ongeveer 218.000 sedan’s, ondanks de komst van nieuwe modellen zoals de BMW 5 Serie en Volvo V90.

Analisten van het Britse onderzoeksbureau LMC Automotive verwachten dat de verkoop van middelgrote SUV’s dit jaar rond het half miljoen zal uitkomen.

De verkoop wordt opgestuwd door een groot aantal recent geïntroduceerde modellen, waaronder de koplopers in het segment, de Volvo XC60 en de Mercedes GLC.

Ook de Alfa Romeo Stelvio, Jaguar F-Pace en de nieuwe Range Rover Velar zullen naar verwachting bijdragen aan hogere verkopen dit jaar.

Voor 2018 rekent LMC Automotive op ongeveer 560.000 middelgrote SUV’s. Volgend jaar moeten de BMW X3 en X4 voor de extra aantallen gaan zorgen.

Ongeveer 46 procent van het totaal aantal verkochte middelgrote SUV’s komt terecht in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Italië volgt op nummer drie.

In Duitsland wordt er gemiddeld 50.561 euro aan dergelijke modellen uitgegeven. Bij de sedan’s ligt dat bedrag op 46.594 euro.