Tesla heeft vrijdagochtend in Californië een prototype van een elektrische vrachtwagen gepresenteerd. Daarnaast onthulde het bedrijf een nieuwe sportwagen.

Eigenaar en oprichter Elon Musk stelde het prototype van de Tesla Semi voor door zelf met de vrachtwagen een grote vliegtuighangar vol publiek binnen te rijden. 

Tesla verwacht in 2019 met de productie van de vrachtwagen te kunnen beginnen.

De vrachtwagen is een nieuwe poging van Tesla om de economie weg te halen bij de fossiele brandstoffen. De nieuwe vrachtwagen heeft een bereik van 800 kilometer (500 mijl) bij een maximale belading, zo liet Musk weten. Hij zou dieselvrachtwagens moeten vervangen.

Daarnaast kan de vrachtwagen in dertig minuten tijd opgeladen worden om weer een afstand van ruim 600 kilometer te rijden. ''Hij kan opladen terwijl je de vrachtwagen uitlaadt", zei Musk.

Vanzelf

De vrachtwagen krijgt een semi-autonoom besturingssysteem, waarbij de vrachtwagen vanzelf in zijn rijbaan blijft en zonder menselijk ingrijpen van baan kan wisselen.

Musk gaf de garantie dat de aandrijving van de vrachtwagen 1,5 miljoen kilometer mee kan. Hoeveel de Tesla Semi moet gaan kosten, maakte het bedrijf niet bekend.

Roadster

Naast de vrachtwagen werd eveneens een nieuwe sportwagen gepresenteerd. De Roadster is een geüpdatete versie van Tesla's eerste model.

De elektrische vierpersoonsauto kan op een volle batterij 1000 kilometer rijden. De Roadster moet in 2020 verkrijgbaar zijn en kost minstens 200.000 dollar.

Tesla ondervindt nog altijd problemen met Model 3. Eerder deze maand liet het bedrijf weten dat het de productiedoelstellingen voor Model 3 niet zou halen en dat het in het derde kwartaal een fors verlies had geleden.

Kijk voor meer specificaties en foto's op AutoWeek.nl