In 2040 zullen elektrische auto's ruim 30 procent van de jaarlijkse wereldwijde verkopen voor hun rekening nemen. Die voorspelling doet het Londense onderzoeksbureau IHS Markit dinsdag. 

Het aandeel auto's met alleen een verbrandingsmotor zal vanaf 2031 onder de 50 procent terechtkomen. 

Auto's die niet primair afhankelijk zijn van een verbrandingsmotor, zoals hybride en plug-inhybride voertuigen, zullen in 2040 zo'n 62 procent van de verkopen vertegenwoordigen.

Vorig jaar was dat in de gemeten regio's - China, Europa, India en de Verenigde Staten - nog 98 procent.

Olie

De verschuiving naar deels en volledige elektrische voertuigen zal volgens IHS Markit niet gepaard gaan met een teruglopende vraag naar olie.

Het bedrijf voorziet een stijging in de wereldwijde vraag van 98 miljoen vaten olie per dag naar 115 miljoen vaten per dag in 2040.

IHS Markit voegt er echter aan toe dat er wel degelijk scenario's denkbaar zijn waarin de vraag naar olie juist zal afnemen. Bovendien zal de vraag naar brandstof in het volgende decennium langzaam minder worden.

Tot slot meldt het bureau dat het wereldwijd aantal gereden kilometers per jaar in 2040 zal pieken op 17,7 miljard kilometer, een stijging van 65 procent ten opzichte van 2017.