De Amerikaanse president Donald Trump, momenteel op staatsbezoek in Japan, heeft Japanse autoproducenten opgeroepen hun voertuigen in de Verenigde Staten te gaan bouwen. 

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Japanse minister-president Shinzo Abe uitte Trump kritiek op het handelsoverschot van Japan met de Verenigde Staten, dat inmiddels op 69 miljard dollar staat.

Het Amerkaanse handelstekort wordt mede veroorzaakt door de import van Japanse auto's en elektronische apparaten.

Onbeleefd

"Probeer jullie auto's in de Verenigde Staten te bouwen in plaats van ze ernaartoe te verschepen. Dat is niet te veel gevraagd. Is dat onbeleefd om te vragen?" vroeg Trump zich hardop op.

Volgens de Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) wordt echter 75 procent van het aantal verkochte Japanse auto's in de Verenigde Staten ook daar gebouwd.

In 2016 waren dat er bijna vier miljoen. Tevens werden er 4,7 miljoen motorblokken geassembleerd.

Investeringen

Daarnaast berekende JAMA dat de Japanse autoproducenten vorig jaar gezamenlijk 45,6 miljard dollar in de Amerikaanse economie geïnvesteerd hebben. De fabrikanten hebben 90.041 Amerikanen op de loonlijst.

Toyota heeft zes productiecentra in de Verenigde Staten, gevolgd door Honda met vier. Nissan heeft twee fabrieken en ook Subaru bouwt auto's in het land.

Mazda staat op het punt meer dan 1,5 miljard dollar te investeren in een nieuw productiecentrum voor zichzelf en partner Toyota.

Tijdens de persbijeenkomst bedankte Trump beide fabrikanten voor de geplande investering, die volgens de president ongeveer 4.000 banen zal opleveren.