Er zijn in 2017 voor de zevende achtereenvolgende maand minder auto’s op kenteken gezet in Groot-Brittannië, zo blijkt uit gegevens die de Vereniging van Autofabrikanten en handelaren (SMMT) op maandag bekend maakte. 

In oktober werden er 158.192 nieuwe auto’s geregistreerd, 12,2 procent minder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Gemeten over de eerste 10 maanden komt de terugval uit op 4,6 procent. De teller staat nu op iets meer dan 2,22 miljoen voertuigen.

Vooral dieselauto’s moeten het ontgelden. Daarvan werden er in oktober bijna 30 procent minder op kenteken gezet. Volgens SMMT topman Mike Hawes is de terugloop te wijten aan onzekerheid over het kabinetsbeleid aangaande diesels. De Britse consument vreest voor hogere belastingen op dieselauto’s, aldus Hawes.

Het aantal registraties van auto’s die zakelijk gereden worden, afgelopen maand 4.324 exemplaren, lag 26,8 procent lager ten opzichte van oktober 2016.

De best verkochte modellen waren de Ford Fiesta, Volkswagen Golf en Ford Focus. De Nissan Qashqai en Mercedes-Benz A-Klasse maken de top vijf compleet.