Het Japanse Honda heeft over het afgelopen kwartaal een operationele winst van 1,36 miljard dollar geboekt, een daling van 33 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
 

De omzet van de fabrikant lag met 33,59 miljard dollar een kleine 16 procent hoger. Dit was onder meer te danken aan een 6 procent hogere verkoop. Honda wist in het derde kwartaal ongeveer 1,29 miljoen voertuigen af te leveren.  

Vooral in Azië ging het Honda voor de wind. De verkoop steeg er met 18 procent naar 570.000 exemplaren. Op de thuismarkt Japan werden het afgelopen kwartaal 167.000 auto’s verkocht, een stijging van 7,1 procent.

In de Verenigde Staten boekte Honda een verlies van 5,87 miljoen dollar. De verkopen gingen er met 5,6 procent onderuit tot 452.000 exemplaren.

Airbags

De resultaten hadden te lijden onder een schikking van 477,2 miljoen dollar met Amerikaanse klanten over mogelijke defecten aan de opblaasinrichting van airbags van toeleverancier Takata.

In januari bekende het bedrijf dat het met de data van de opblaasinrichtingen geknoeid had. In praktijk zou de airbag door te hoge druk kunnen scheuren, waarbij metaaldeeltjes vrij zouden kunnen komen.

De toeleverancier zegde betalingen van 1 miljard dollar toe, ook aan Honda. De fabrikant moest in de Verenigde Staten 11,4 miljoen voertuigen terugroepen. Volgens Honda zijn er tot op heden 12 doden en 180 gewonden gevallen door de ondeugdelijke airbags.

Voor het hele boekjaar stelt Honda haar inkomensverwachting naar boven bij, en rekent nu op 6,62 miljard dollar. Dit is echter nog altijd 11 procent minder dan de fabrikant in 2016 verdiende.