Vertegenwoordigers van het ministerie van Transport hebben twee fabrieken van Subaru geïnspecteerd nadat gebleken was dat de in Japan verplichte kwaliteitscontroles voor voertuigen er niet juist waren uitgevoerd. 

Volgens de fabrikant voerde personeel in opleiding in sommige gevallen de kwaliteitscontroles uit als onderdeel van hun training, terwijl in Japan alleen bevoegd personeel deze controles uit mag voeren.

Vorige week kwam Subaru al naar buiten met het bericht dat er al meer dan dertig jaar van de geldende procedures is afgeweken.

Media in Japan berichten maandag dat Subaru als gevolg van de bevindingen 255.000 auto's gaat terugroepen, omdat deze niet aan de verplichte kwaliteits- en veiligheidscontrole zijn onderworpen en dus niet de weg op mogen. Berichten hierover zijn nog niet bevestigd. 

Nissan

Ook bij Nissan zijn problemen met de verplichte kwaliteitscontrole van voertuigen ontdekt. Bij deze fabrikant zouden al sinds 1979 problemen zijn met de controles.

Nissan heeft eerder al een terugroepactie bekendgemaakt voor 1,16 miljoen voertuigen.

Volgens berichten van het ministerie van Transport beperken de fouten in de controles zich vooralsnog alleen tot Nissan en Subaru.