Volkswagen CEO Matthias Müller heeft op woensdag gereageerd op de recente invallen bij Volkswagen, Daimler en BMW, die plaatsvonden op verdenkingen van kartelvorming.
 

Inspecteurs van de Europese Commissie, in samenwerking met de Duitse mededingingsautoriteiten, doen onderzoek naar mogelijke kartelvorming door de genoemde fabrikanten. De bedrijven zouden namelijk prijsafspraken over verschillende zaken hebben gemaakt, waaronder dieseltechnologie. 

Müller zegt geen weet te hebben van prijsafspraken. "Wij respecteren de kartelwetgeving ten zeerste", zei hij tijdens een evenement in Stuttgart.

Volgens Müller is er wel degelijk sprake geweest van onderlinge samenwerking tussen de verschillende fabrikanten. Maar dit gebeurde onder toeziend oog van de VDA, de Verening voor de Duitse Autoindustrie, en had volgens de topman betrekking op standaardisatiekwesties.

Op dinsdag deed Daimler hoofd Dieter Zetsche vergelijkbare uitspraken. De Duitse klant heeft voordeel van de standaardisatieafspraken gehad, omdat zo de efficiëntie kon worden verhoogd en de kosten verlaagd, aldus Zetsche. 

Eerder deze week waren er invallen bij Daimler en Volkswagen in het kader van het onderzoek. Ook Volkswagen-dochter Audi heeft inspecteurs over de vloer gehad. Vorige week vrijdag werd het hoofdkantoor van BMW al doorzocht.