Nissan heeft in oktober 20 procent minder auto's verkocht in Japan. De autofabrikant gaat gebukt onder problemen rondom de verplichte, algehele kwaliteitscontroles van haar voertuigen. 

Nissan leverde tot 20 oktober 12.300 auto's af in het thuisland, fors minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De Japanse fabrikant heeft te lijden onder een schandaal rondom de in Japan verplichte inspecties van nieuwe voertuigen. 

Eind september werden in fabrieken van Nissan onregelmatigheden geconstateerd, zoals inspecties uitgevoerd door personen zonder de juiste certificaten. Tevens bleek dat er kopieën van stempels in omloop waren waarmee de kwaliteitskeuring van auto's officiëel worden bekrachtigd

Nissan heeft als gevolg van het schandaal 1,16 miljoen voertuigen teruggeroepen naar de dealers. Daar zal de kwaliteitscontrole opnieuw worden uitgevoerd zodat de verkochte auto's de weg weer op mogen.

De Japanse fabrieken van het merk blijven nog zeker nog tot 2 november gesloten. Om de productie te hervatten zal Nissan een plan van aanpak moeten presenteren aan het Ministerie van Transport.

Een voortdurende productiestop kan grote gevolgen hebben voor de toeleveranciers van het merk. Volgens het Japanse adviesbureau Teikoku Databank werkt Nissan met 14.651 bedrijven. Deze toeleveranciers hebben bijna 800.000 mensen op de loonlijst.

Andere Japanse autoverkopen zaten juist in de lift, zo meldt de Nikkei Asia Review op dinsdag. De afgelopen twintig dagen werden er door de verschillende fabrikanten 177.200 stuks verkocht, een stijging van 10 procent.