AMSTERDAM - Hyundai presenteert op de Autosalon van Genève de nieuwe Hyundai Grandeur. Deze bijna 5 meter lange limousine moet de XG doen vergeten.

De Hyundai XG heeft in ons land altijd maar mondjesmaat verkocht. Met de nieuwe Grandeur maakt Hyundai een nieuwe start in het segment van de grote auto´s.


De Grandeur heeft actieve hoofdsteunen en zetelverwarming voor- en achterin

Eén van de troeven is dat de Grandeur wordt verkocht met een dieselmotor. Bij de XG is naar nooit sprake van geweest. Het gaat om een 2,2-liter dieselmotor die 145 pk levert; die krachtbron wordt ook verwacht voor de nieuwe Sonata. Naast de diesel is er een 3,3-liter V6 leverbaar die 233 pk en een maximaal koppel van 308 Nm. Beide motoren zijn standaard gekoppeld aan 5-trapsautomaat die ook handmatig kan worden bediend.

Groter

De nieuwe XG is een klein slagje groter dan zijn voorganger: de lengte is 4,89 meter, de breedte is 1,84 meter en de Grandeur is 1,49 meter hoog. Standaard is het model voorzien van 17 inch wielen.

Tot de standaarduitrusting van de Grandeur behoren ESP en EBD. Ook zijn er actieve hoofdsteunen en zetelverwarming voor- en achterin.

De Grandeur met de V6 benzinemotor wordt in september van dit jaar verwacht. De diesel volgt in het begin van 2006.