Dacia onhult acht jaar na de lancering van de Duster de tweede generatie van deze populaire SUV. De update toont opwaarderingen op snufjesgebied, het uiterlijk is niet wereldschokkend nieuw.

Dacia wist zich de afgelopen jaren in Europa een stevig deel van de SUV-taart toe te eigenen met de in 2009 gepresenteerde Duster. Sinds de lancering zijn in Nederland een kleine 8.000 exemplaren van de compacte SUV verkocht, maar met name in de rest van Europa is de nuchter ingestelde Duster een enorm succes. 

Afgelopen acht jaar zijn er meer dan 2 miljoen exemplaren op de weg gezet. Het is dus niet zo vreemd dat Dacia de tweede generatie Duster geen wereldschokkend nieuw uiterlijk geeft.

Hoewel elke lijn die ontwerper Laurens van den Acker voor de nieuwe Duster op papier heeft gezet volledig nieuw is, lijkt de nieuwe Duster sterk op z'n voorganger.

De voorruit is nu 100 mm meer naar voren geplaatst, wat vooral de interieurruimte ten goede komt. De nieuwe neus springt wel in het oog en ook de achterzijde met de nieuwe achterlichtunits is een aandachtstrekker. Led-dagrijverlichting is voortaan standaard aanwezig.

Lichtmetaal

De Duster staat nu op 17- in plaats van 16-inch lichtmetaal. Het dashboard heeft een volledig nieuw ontwerp en is samengesteld uit hoogwaardiger materialen. Dat laatste is iets dat overigens voor de gehele Duster geldt. Dacia zet behoorlijk in op fraaiere kunststoffen en kleinere naden tussen diverse onderdelen, zowel in het in- als het exterieur.

Op technisch vlak borduurt de nieuwe Duster voort op zijn voorganger. Dat betekent onderhuids in de basis hetzelfde platform. Dacia houdt de lippen nog op elkaar wat betreft motorentechniek, maar vermoedelijk wordt dat de bekende mix bestaande uit de 125 pk sterke TCe 125 en de 110 pk sterke diesel, de dCi 110.

Op veiligheid- en snufjesgebied is de Duster behoorlijk opgewaardeerd met zaken als sleutelloze toegang en een rijstrookassistent.

In tegenstelling tot eerdere geruchten verschijnt de Dacia Duster niet als zevenzitter op de markt. Meer informatie volgt spoedig. Tijdens de IAA-autobeurs in Frankfurt die over een kleine twee weken de poorten opent, geeft Dacia alle details vrij.

Ga voor meer foto's en informatie naar AutoWeek.nl