In maart dit jaar presenteerde Toyota tijdens de Autosalon van Genève de naam van de performanceversie van de gefacelifte Yaris. Maandag maakte de Japanse fabrikant alle specificaties en de vanafprijs bekend.

Toyota heeft altijd wat geheimzinnig gedaan over het vermogen van de Yaris GRMN, maar liet wel doorschemeren dat het 'meer dan 210 pk' zou zijn.

Uiteindelijk blijkt de sportieve Japanner (de letters GRMN staan overigens voor Gazoo Racing Meisters of Nürburgring) maar liefst 212 pk uit zijn 1,8-liter viercilinder met variabele kleptiming én supercharger te halen. 

Het maximumvermogen wordt bij 6.800 tpm naar de voorwielen gestuurd, terwijl het maximumkoppel bij 5.000 tpm vrijkomt. Een sprint vanuit stilstand naar 100 km/u is in 6,3 tot 6,5 tellen achter de rug, afhankelijk van de definitieve homologatie (de standaardisering per land). De topsnelheid van de 1.210 kilo wegende hatchback ligt op 230 km/u. 

Toyota versiert de topversie van de Yaris met de GRMN-kleuren. De auto ligt 2,4 centimeter dichter bij het asfalt dan zijn ingetogener broers. De 17-inch BBS-wielen zijn omhuld met 205/45-metende Bridgestone Potenza-banden.

Aan al dat moois hangt uiteraard een prijskaartje. Toyota laat weten dat de in een beperkte oplage leverbare Yaris GRMN 46.490 euro moet gaan kosten. Ter vergelijking: de 220 pk sterke Renault Clio RS kost als Trophy 33.200 euro.

Ga voor meer foto's en informatie naar AutoWeek.nl