In Fremont, Californië is afgelopen weekend het eerste productie-exemplaar van Tesla's Model 3 van de band gelopen. Deze nieuwste toevoeging aan het merk van Elon Musk is misschien wel de meest gehypete auto van het jaar.

Tesla-CEO Elon Musk plaatste een tweetal foto's van de allereerste productie-Model 3 op zijn Twitter-pagina. Hoewel de foto's de auto niet van alle kanten laten zien, is direct duidelijk dat de kleine broer van de Model S nauwelijks verschilt van de vorig jaar gepresenteerde concept-versie.

De Model 3 zou een Europese vanafprijs van zo'n 35.000 euro moeten krijgen. De auto kan gezien worden als een eenvoudiger versie van de Model S. Zo kun je als Model S-eigenaar gratis gebruikmaken van het Supercharger-netwerk, iets dat voor de Model 3-baasjes niet geldt.

Van de Model S zouden 1.500 verschillende configuraties mogelijk zijn, voor de Model 3 zijn dat er minder dan 100. Verder moet de Model 3 in 5,6 tellen naar een snelheid van 96 km/h kunnen sprinten. De actieradius zou op 350 kilometer liggen.

Niet alleen op technisch vlak is de Model 3 een min of meer uitgeklede versie van de Model S, ook in het interieur is dat te zien. Zo krijgt de Model 3 één 15-inch touchscreen op het dashboard, terwijl de Model S over twee grotere exemplaren beschikt. 

Ook snufjes als de automatisch in- en uitschuivende deurklinken, het glazen panoramadak, de uitgebreide luchtvering en het HEPA-systeem moet de Model 3 ontberen. Wel profiteert de Model 3 eveneens van een zekere vorm van autonoom rijden.

Nederland

In de tweede helft van 2018 moet de Model 3 naar Nederland komen. Hoeveel exemplaren dan beschikbaar zijn, valt nog even te bezien. Het blijft dus spannend of alle bestellingen ook daadwerkelijk geleverd zullen worden.

Tesla wil eind deze maand de eerste dertig Model 3's uitleveren. In augustus moeten dat 100 exemplaren zijn, terwijl in september maar liefst 1.500 exemplaren gereed moeten zijn. Vanaf december moeten er maandelijks 20.000 Model 3's worden gebouwd.

Ga voor meer foto's en informatie naar AutoWeek.nl