Tweedehands auto's staan steeds korter te koop. De gemiddelde verkooptijd van occasions bij autobedrijven daalde vorig jaar van 74,4 naar 72,8 dagen. 

Dat is de kortste zogeheten statijd in tien jaar, zo meldt VWE Automotive woensdag in zijn Nationaal Occasion Onderzoek.

In 2009 stond een occasion nog gemiddeld 88 dagen te koop. Sinds 2013 is sprake van een onafgebroken daling en die trend zet zich dit jaar voort.

De kortere verkooptijd komt vooral doordat steeds meer consumenten occasions kopen in plaats van nieuwe auto's. Tegelijk bieden autobedrijven steeds nieuwe tweedehandsjes aan die makkelijker te verkopen zijn.

Vooral elektrische auto's staan kort te koop. Dat heeft vooral te maken met het nog geringe aanbod van zulke wagens. Volledig elektrische auto's worden gemiddeld al binnen vijftig dagen verkocht. In 2016 ging het in totaal om 614 exemplaren.

Plug-inhybrides worden al meer als occasions aangeboden. De statijd van deze auto's nam in 2016 toe naar 63 dagen. Hybrides zonder stekker stonden vorig jaar gemiddeld 65 dagen te koop.

De Opel Karl wordt het snelst verkocht, net als in 2015. Dit model heeft na gemiddeld 31 dagen al een nieuwe eigenaar. Het zijn vooral kleine auto's uit het A-segment en veel kleinere crossovers, zoals de Mazda CX-3 en Opel Mokka, die in trek zijn op de occasionmarkt.