Jaguar heeft een extreme topversie van de XE onthuld; de 600 pk sterke XE SV Project 8.

De nieuwe sportieve topversie van de Jaguar XE heeft niet alleen een indrukwekkende naam. De 5,0-liter grote V8 is immers goed voor 600 pk en 700 Nm en daarmee is het direct de krachtigste straatauto die Jaguar ooit heeft gebouwd.

De auto moet daarmee in 3,7 seconden naar een snelheid 100 km/h kunnen versnellen. De topsnelheid ligt op 322 km/h. Schakelen gaat met een achttrapsautomaat. 

De vierwielaangedreven SV Project 8 krijgt een titanium sportuitlaat mee en diverse extra lichtgewicht plaatdelen. De voorbumper, achterbumper en achterklep zijn vervaardigd uit koolstofvezel. Jaguar spreekt verder over een nagenoeg egale, vlakke bodem en een achterspoiler die in hoogte te verstellen is.

Verder is de ophanging van de 5,5 centimeter bredere XE aangepast. Handmatig te verstellen dempers stellen de bestuurder in staat om de auto zo'n 1,5 centimeter te verlagen. Koolstofkeramische remmen moeten ervoor zorgen dat de krachtige auto ook snel weer stilstaat.

Circuit

De XE SV Project 8 kan met de rijstand 'Track Mode' zetten, optimaal afgesteld zijn voor het circuit. Met het optionele Track Pack wordt de XE nog lichter gemaakt. De achterbank wordt in dat geval verwijderd. De voorstoelen worden vervangen door lichtgewicht exemplaren die 12,2 kilo van het totaalgewicht moeten halen.

Er komen slechts 300 exemplaren van deze speciale Jaguar. Het merk noemt de XE SV Project 8 dan ook zijn tweede model van de Collectors Edition. De F-Type Project 7 uit 2014 kan gezien worden als de eerste auto uit die serie.

Een exacte Nederlandse prijs is nog niet bekend, al wordt een indicatieprijs van 151.000 euro gegeven.

Kijk voor meer informatie en foto's op AutoWeek.nl