Twee Vlamingen zijn er in geslaagd om meer dan 900 kilometer af te leggen op één acculading in een elektrische auto. De Belgen deden dit in een Tesla Model S P100D en vestigden daarmee een record.

Steven Peeters en Joeri Cools vonden de standaard actieradius van een Tesla Model S P100D (die in theorie 613 kilometer redt op één acculading) blijkbaar niet riant genoeg. De twee mannen legden in 23 uur en 45 minuten een afstand af van 901,2 kilometer zonder de auto tussentijds bij te laden.

Daarmee werd het record van de Amerikaan Casey Spencer uit 2015 verbroken. Hij reed in dat jaar een afstand van 880 kilometer op één lading, eveneens in een elektrische sedan van het Amerikaanse merk.

Specifieke omstandigheden

Om het nieuwe record te vestigen, konden Peeters en Cools niet aan de slag op de openbare weg. In plaats daarvan legden ze talloze keren een afgesloten traject met een lengte van 26 kilometer af in de buurt van de Nederlandse grens, waarbij de gemiddelde snelheid om en nabij de 40 km/h lag.

Bij dit zogenoemde hypermilen was het gebruik van de airconditioning, dat de auto relatief veel energie kost, uit den boze. Zodoende liep de temperatuur in de cockpit tijdens de recordpoging op tot bijna 38 graden Celsius.

Elon Musk

Ook Tesla-baas Elon Musk bleek op de hoogte van het nieuwe record. Na afloop liet hij in een tweet weten dat 1.000 kilometer 'met de juiste banden' ook mogelijk moet zijn.