AMSTERDAM - Veel automobilisten gaan de komende tijd op zoek naar een nieuwe auto. Ze kunnen daarbij kiezen uit veel nieuwe modellen die dit jaar worden geïntroduceerd. De prijzen van auto's stijgen wel. Dat is de verwachting van adviesbureau Ernst & Young , dat onderzoek heeft gedaan naar de Nederlandse automarkt.

Ernst & Young verwacht dat dit jaar 496.000 personenauto's worden verkocht tegen 483.885 in 2004. Dit gaat omhoog tot 530.000 in 2007. De prijzen stijgen in de periode tot en met 2007 bijna 10 procent.

Groei

"Het lijkt erop dat we na jaren van krimp en reorganisatie binnen de branche weer gaan aanklampen bij de groei in de rest van Europa", zei F. de Bruijn van Ernst & Young dinsdag. Volgens het bureau zijn veel Nederlanders toe aan een nieuwe auto, omdat hun huidige model sterk verouderd is. Ze kunnen zich de aanschaf bovendien veroorloven omdat de economie weer wat aantrekt. Daarnaast stimuleert de komst van nieuwe modellen de verkoop.

Prijzen

De autoprijzen liggen in Nederland nu lager dan in andere Europese landen. De prijzen worden echter langzaam gelijkgetrokken. Een belangrijke maatregel gaat in oktober in. Dan mogen dealers het verschil in bodemprijzen in de diverse EU-landen wegwerken door in te voeren uit landen met lage kale prijzen en deze te verkopen in relatief 'dure' landen.