Subaru presenteert twee sportieve varianten

Onlangs verscheen er een foto van een Subaru BRZ met forse achterspoiler online. Nu blijkt echter dat het niet om de langverwachte STI-versie gaat, maar slechts om een sportief aangeklede tS-variant. Wel brengt de Japanse fabrikant een extra potente versie uit van de WRX.

De door het Japanse merk getoonde achtervleugel betekent dus niet dat de BRZ een STI-behandeling krijgt. De sportieve BRZ betreft in dit geval namelijk de tS-versie, een 'tuner bij STI'-variant die wel het uiterlijke vertoon heeft, maar niet over een STI-krachtbron beschikt.

Dat betekent overigens niet dat de BRZ tS slechts van wat spoilerwerk is voorzien. Subaru monteert Sachs-dempers en veren en plaatst een veertpootbrug onder de motorkap. Ook 18-inch lichtgewicht wielen maken deel uit van het pakket, en hetzelfde geldt voor Brembo-remmen en Michelin Pilot Sport 4-banden. Het interieur is rijkelijk voorzien van Alcantara elementen met rode stiksels.

WRX

Ook de WRX STI wordt door Subaru aangekleed. De supersportieve sedan debuteert als STI Type RA, waarvan de laatste twee letters staan voor 'Record Attempt', een aanduiding die Subaru al sinds 1989 op extra sportieve versies plakt. De auto brengt een hommage aan de STI-racer die deze zomer op de Nürburgring een snelheidsrecord wil vestigen.

De STI Type RA is lichter dan zijn reguliere broers en is net als de BRZ van extra straffe vering voorzien. Het dak is opgetrokken uit koolstofvezel en ook het reservewiel is verwijderd om gewicht te besparen. De 19-inch BBS-wielen zijn eveneens lichter dan de reguliere exemplaren.

Het vermogen van deze extra potente WRX is vastgesteld op 310 pk dankzij een herschreven motormanagementsysteem en een nieuw inlaatsysteem. Ook zijn de zuigers aangepast en zijn de bakverhoudingen onder de loep genomen. Er worden slechts 500 exemplaren gebouwd.

Meer foto's en informatie op AutoWeek.nl

Lees meer over:
Tip de redactie