Volkswagen lanceert Up GTI

Volkswagen heeft het doek getrokken van een nieuwe variant van de Up: de GTI. Begin 2018 komt de sportieve kleine auto op de markt.

Een GTI die minder weegt dan een ton komt niet vaak meer voor. De Volkswagen Up heeft er nu een sportieve topversie bij, waarbij dat wel het geval is.

De Up GTI heeft onder de kap een 115 pk en 200 Nm sterke versie van de driecilinder 1.0 TSI, waarmee de 997 kilo zware auto in 8,8 seconden vanuit stilstand een snelheid van 100 km/h moet kunnen bereiken. Schakelen gaat met een handbak met zes versnellingen en de topsnelheid is vastgesteld op 197 km/h.

Bij een GTI horen de nodige sportieve kenmerken. Zo staat de auto op 17-inch lichtmetalen wielen, en heeft zwarte striping langs de flanken, een achterspoiler en rode accenten op de achterklep en de grille. De auto heeft een sportiever afgesteld onderstel en staat 15 mm dichter bij de grond dan de reguliere Up. In het interieur komen de GTI-kenmerken terug in een met leer bekleed stuurwiel, een GTI-pookknop en een retro ruitjespatroon in de bekleding.

Volkswagen benadrukt graag dat de Up GTI knipoogt naar het verleden. De eerste Volkswagen Golf GTI was ook een betrekkelijk kleine auto en woog slechts 810 kilo. Die wist dankzij de 110 pk sterke 1.6 viercilinder een 0-100 km/h-acceleratie in 9,0 seconden voor elkaar te krijgen. Een fractie langzamer dan de iets zwaardere Up GTI. De levering van de sportiefste Up start begin 2018. Prijzen volgen te zijner tijd.

Kijk voor meer informatie en foto's op AutoWeek.nl

Lees meer over:
Tip de redactie