Het Nederlandse autodeelbedrijf Amber Mobility wil vanaf 2018 autonome auto’s inzetten in Eindhoven. In eerste instantie gebeurt dat alleen 's nachts op busbanen die in principe leeg zijn.

Operationeel directeur Joep Sloot zegt tegen NU.nl dat de bestaande vloot BMW i3-deelauto's van Amber wordt voorzien van nieuwe hardware, waaronder camera's en een radarsysteem. Zo kunnen ze zelfrijdend worden gemaakt. De hardware wordt grotendeels geleverd door Nvidia, en Microsoft levert slimme algoritmes aan.

De auto's zullen voorlopig niet autonoom rijden terwijl er passagiers in zitten. In plaats daarvan gaan de auto's 's nachts zelfstandig rijden, zodat ze op de volgende dag weer op de juiste plaats staan voor klanten. Bij de nachtelijke ritten is in eerste instantie ook een chauffeur aanwezig die kan ingrijpen als de auto in de fout gaat.

Passagiers

Uiteindelijk wil Amber wel autonoom rijden met passagiers aan boord. "Op dit moment zijn we daarvoor nog wel heel erg afhankelijk van de technologie, maar vooral ook de wetgeving", zegt Sloot. "Voor personenvervooer is het simpelweg nog niet bekend wanneer dat langzaam aan zal worden toegelaten."

Omdat de deelauto's al worden voorzien van de hardware die autonoom rijden mogelijk maakt, moet het wel mogelijk zijn om snel ook passagiers op te pikken als de wetgeving dat eenmaal toestaat. Sloot zegt niet te kunnen voorspellen wanneer dat zal zijn.

Amber werkt ook aan een eigen auto, de One. Van dit elektrische model worden momenteel de eerste prototypes gemaakt. Uiteindelijk zal nog een grote investering nodig zijn om productie op grotere schaal mogelijk te maken.

Concurrentie

Sloot zegt dat Amber bewust voor een andere aanpak kiest dan internationale techgiganten als Waymo, het zusterbedrijf van Google, en taxi-app Uber. Het Nederlandse bedrijf wil niet direct de markt op met het hoogste niveau van zelfrijdende technologie, maar wil langzaam zijn weg daarnaartoe werken.

"Die weg is nog heel lang. Wij proberen een aanpak te kiezen waardoor we wel heel snel autonoom kunnen rijden, daarvan kunnen leren, om zo snel mogelijk door te groeien naar hogere niveaus van autonoom rijden."

Amber wordt in zijn missie gesteund door de gemeentes Eindhoven en Helmond. "Het is voor ons vanzelfsprekend dat we Amber steunen om de eerste te zijn die zelfrijdende auto’s daadwerkelijk toepast", zegt burgemeester John Jorritsma van Eindhoven. "Bovendien versterken we hiermee de positie van Eindhoven Brainport als vooraanstaand centrum van hightech innovatie."