AMSTERDAM - In Nederland zijn afgelopen jaar 483.885 personenauto's verkocht. Dat zijn er ongeveer 5000 minder dan in 2003. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de RAI Vereniging en Bovag.

Opel bleef afgelopen jaar het bestverkochte merk, gevolgd door Renault, Peugeot, Volkswagen en Ford. De Peugeot 307 was het populairste model. De brancheorganisaties verwachten dat in 2005 ongeveer 490.000 nieuwe personenauto's worden geregistreerd.

Brandstofverbruik

Nederlanders zijn afgelopen jaar meer gaan letten op het brandstofverbruik van auto's. Dat heeft volgens de RAI Vereniging en Bovag te maken met de dure benzine en diesel. Daar staat tegenover dat het comfort van een auto minder belangrijk is geworden voor consumenten.

Diesel

Dieselauto's vonden gretig aftrek. Het marktaandeel is 22,9 procentpunt gestegen tot 25 procent. Benzinewagens verloren juist marktaandeel (1,1 procentpunt tot 73,5 procent). Opvallend is verder de opkomst van de ruimtewagens, de zogenoemde MPV's, de cabrio en de (sportieve) terreinwagen.