Het in Slowakije gevestigde AeroMobil heeft tijdens Top Marques in Monaco zijn Flying Car gepresenteerd. Het ambitieuze project moet nog dit jaar met rijke eigenaren aan boord de lucht in gaan.

Twee jaar geleden beloofde Aeromobil dat het binnen twee jaar een vliegende auto op de markt zou brengen. Inmiddels is het 2017 en het is deze Flying Car die – voor een vanafprijs van ruim 1 miljoen euro – het asfalt moet verruilen voor het luchtruim. In tegenstelling tot wat eerder werd beloofd, worden de eerste exemplaren pas in 2020 geleverd.

Aeromobil zegt honderden verbeteringen te hebben doorgevoerd ten opzichte van het prototype dat in 2015 het luchtruim koos. Het koetswerk van deze meest recente versie wijkt dan ook behoorlijk af van wat Aeromobil eerder liet zien.

AeroMobil maakt gebruik van diverse koolstofcomposieten om de creatie zo licht mogelijk te maken. Mocht het lot toch toeslaan, dan is de monocoque in staat zeer veel impactenergie te verwerken, aldus Aeromobil. Een parachute is overigens aanwezig om het gevaarte in geval van nood, inclusief piloot, weer intact aan de grond te krijgen.

1.000 kilometer

De Flying Car heeft een 2,0-liter viercilinder boxermotor met turbo met 300 pk aan boord om het apparaat door de lucht te stuwen. Aanwezig is een 95 liter grote brandstoftank, genoeg om 1.000 kilometer te kunnen vliegen. Eenmaal aan de grond rijdt de Slowaak elektrisch dankzij een bij de vooras gemonteerde elektromotor. De actieradius bedraagt op de weg zo'n 700 kilometer. De topsnelheid op het land moet op 160 km/u liggen, in de lucht is dat een snelheid van 360 km/u.

AeroMobil laat weten dat de auto een vanafprijs krijgt van 1,2 miljoen euro, een prijs die kan oplopen tot 1,5 miljoen euro. Er worden in totaal 500 exemplaren gebouwd.

Ga voor meer foto's naar AutoWeek.nl