Over een week presenteert Citroën de C5 Aircross. Foto's van de SUV zijn echter nu al uitgelekt. 

Tijdens de autoshow van Shanghai schuift Citroën de C5 Aircross naar voren, de productieversie van de in 2015 gepresenteerde Aircross Concept. Een week voor de officiële onthulling zijn de foto's van de SUV al online verschenen.

Hoewel het 'C5'-deel in de naam anders doet vermoeden, is de C5 Aircross geen directe opvolger van de bestaande C5. De C5 Aircross moet gezien worden als Citroëns versie van de Peugeot 3008 en beconcurreert daarmee auto’s als de Nissan Qashqai en Renault Kadjar.

Airbumps

Het uiterlijk van de C5 Aircross staat zeer dichtbij dat van de Aircross Concept. De basisvorm blijft behouden, maar ook details als de chromen omlijsting van de zijruiten en de Citroëns ‘airbumps’ op de dorpels komen terug. Ook in het interieur wordt het airbump-patroon toegepast.

Het ligt voor de hand dat de motoren die in de Peugeot 3008 leverbaar zijn, ook in de Citroën C5 Aircross beschikbaar komen. Dat betekent een 1.2 driecilinder benzinemotor met 130 pk, een 165 pk sterke 1.6 e-THP en 1.6 en 2.0 dieselmotoren met 120 en 180 pk.

Citroën zet behoorlijk in op dit soort cross-overs. Onlangs introduceerde zustermerk DS de 7 Crossback en met concept-car C-Aircross liet Citroën al zien hoe de opvolger van de C3 Picasso vormgegeven gaat worden. De C5 Aircross verwachten we in 2018 op de Nederlandse markt. De Chinezen zijn waarschijnlijk eerder aan de beurt.

Kijk voor meer informatie en foto's op AutoWeek.nl