VOORBURG - Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben vorig jaar gemiddeld bijna 35 kilometer per dag afgelegd. Dat is zo'n vijf kilometer meer dan in 1985.

Dit blijkt uit cijfers die het
Centraal Bureau voor de Statistiek

De toename komt vooral door autobestuurders. Tussen 1985 en 2001 legden zij bijna 30 miljard kilometers meer af, een stijging van 43 procent. Belangrijke oorzaak van de drukkere autowegen is dat werknemers verder van hun werk af wonen. Woonden mensen in 1985 nog kilometer van hun werkplek, in 2001 was dat opgelopen tot 17 kilometer.

Meerijden in de auto is minder hard gestegen, wellicht omdat de partner tegenwoordig vaak zelf een eigen auto heeft. Het aantal huishoudens met meerdere auto's is namelijk verdubbeld sinds 1985. Vorig jaar stond bij bijna een op de vijf huishoudens meer dan een auto voor de deur. Dat was in 1985 nog een op de tien huishoudens.

Het reizen per trein staat altijd nog in de schaduw van het autorijden. Nederlanders legden vorig jaar totaal 15,5 miljard kilometers op het spoor af. Dat is een verdubbeling vergeleken met , vooral door de invoering van de OV-studentenkaart in 1991. De treinen zaten vanaf dat moment een stuk voller.

Na de auto en trein is de fiets het meestgebruikte vervoermiddel van de Nederlander. Daarmee is 13,1 miljard kilometer gereisd, een miljard meer dan in 1985. Op de vierde plaats komen de bus, tram en metro: hiermee reisden Nederlanders vorig jaar 7,6 miljard kilometer, ruim een miljard meer dan in 1985.

Lopen is nauwelijks populairder geworden. Alle Nederlandse voetgangers legden vorig jaar 4 miljard kilometer af, praktisch evenveel als in 1985.

Het CBS heeft het verplaatsingsgedrag gemeten door een steekproef waaraan vorig jaar 60.000 mensen hebben meegewerkt.