​Skoda investeert de komende jaren fors in modellen met volledig elektrische aandrijving. De eerste elektrische Skoda komt in 2020 op de markt en dat wordt een vijfdeurs SUV-coupé.

Skoda heeft woensdag de schetsen vrijgegeven van het studiemodel voor deze auto, de Vision E.

De afgelopen weken lichtte Skoda al een tipje van de sluier op, maar toen werd nog gespeculeerd dat het zou gaan om een coupéversie van de SUV Kodiaq. 

De conceptcar laat echter in grote lijnen het productiemodel van Skoda's allereerste volledig elektrische auto zien. Die heeft heel weinig met de Kodiaq gemeen. Hij staat ook op een heel ander platform: de MEB-basis waarop de komende jaren een groot aantal elektrische modellen van de Volkswagen Group gebouwd zal worden.

Bernhard Maier, de CEO van Skoda, zegt tegenover AutoWeek dat de Vision E niet zomaar een studiemodel is. "Kijk maar goed. Dit is hoe onze allereerste volledig elektrische auto eruit zal zien. Aan de buitenkant gaan we weinig meer veranderen. Hij krijgt ook dit formaat. We zijn er alleen nog niet over uit hoe het interieur precies moet worden", aldus Maier. De elektrische Skoda is 4,65 meter lang, 1,92 meter breed en 1,55 meter hoog. Dankzij de lange wielbasis van 2,85 meter is een bijzonder ruim interieur ontstaan.

Actieradius

De Skoda Vision E komt met volledig opgeladen accu's 500 kilometer ver en haalt een topsnelheid van 180 km/h. Twee elektromotoren leveren een gezamenlijk vermogen van 225 kW.

Skoda maakt serieus werk van zijn elektro-strategie. In 2025 moet een kwart van alle nieuw verkochte Skoda's elektrische aandrijving hebben. Naast volledig elektrische auto's gaat het merk ook plug-in hybrides maken.

In 2019 heeft topmodel Superb de primeur, andere modellen volgen later. De Vision E wordt volgende maand net als de Kodiaq Coupé op de autoshow van Shanghai onthuld. In 2025 moeten vijf Skoda-modellen volledig elektrisch zijn.

Kijk voor meer informatie en foto's op AutoWeek.nl