TURIJN - Banken hebben het Italiaanse concern Fiat een lening van 3 miljard euro verstrekt. Met het geld kan Fiat, dat in financiële problemen verkeert, zijn activiteiten reorganiseren. Het akkoord met de banken is dinsdagavond door Fiat bekendgemaakt na vier dagen onderhandelen.

Het akkoord moet voorkomen dat de kredietwaardigheid van Fiat verder in twijfel wordt gebracht. Fiat heeft in ruil voor de lening wel moeten beloven dat het dit jaar zijn nettoschuldenlast meer dan halveert van 6,6 miljard tot 3 miljard euro. Lukt dit niet, dan moet het voor 3 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven, die in handen komen van de banken.

Het akkoord geeft aan dat de banken de touwtjes strak in handen hebben bij Fiat. Het bekendste concern van Italië is in de problemen gekomen door een hoge schuldenlast en sterk opgelopen verliezen. Vooral de autodivisie draait slecht. In het eerste kwartaal moest op de productie van auto's alleen al 429 miljoen euro worden toegelegd. De gehele Fiat-groep, waaronder ook de productie van landbouwmachines en spoormateriaal en mediabedrijven vallen, leed een verlies van 529 miljoen euro.

Fiat kondigde eind vorig jaar al een reorganisatie aan. Daarbij gaan de komende twee jaar achttien fabrieken dicht en gaan 6000 banen verloren.

Om de schuldenlast terug te brengen, moet Fiat enkele activiteiten verkopen. De banken Banca di Roma, IntesaBCI en Sanpaolo IMI, die ook de lening van 3 miljard euro hebben verstrekt, hebben al een bod uitgebracht op een belang van 51 procent in de financiële divisie van Fiat. Daarmee gaat de brutoschuldenlast, die wordt geraamd op 33 miljard euro, met 8 miljard euro omlaag.

General Motors

Een andere optie voor Fiat is de verkoop van de autodivisie aan het Amerikaanse General Motors. GM heeft al een belang van 20 procent en kan dit vanaf 2004 uitbreiden tot een meerderheidsbelang. De familie Agnelli, die nog steeds 34 procent van de aandelen van Fiat bezit, heeft de afgelopen dagen erop gezinspeeld om de autodivisie eerder te verkopen.

/ECONOMIEAuto's bezorgen Fiat flink verlies