Volkswagen heeft op de Autosalon van Genève de nieuwe Arteon gepresenteerd. Het is de opvolger van de CC.

De Arteon is de productieversie van de in 2015 gepresenteerde Sport Coupé Concept. Het gaat om een sportief getekende koets op het platform van de Volkswagen Passat.

Het design wijkt opvallend sterk af van dat van de Passat, en dat heeft een reden. Volkswagen spreekt over een volledig "nieuw tijdperk op designgebied".

De auto meet 4,86 meter in de lengte, is 1,87 meter breed en slechts 1,43 meter hoog. Hij is 6 centimeter langer en 1,6 centimeter breder dan de CC, terwijl hij in de hoogte met 1 centimeter groeit.

De wielbasis groeit met 5,1 centimeter ten opzichte van de huidige Passat tot 2.841 mm. De bagageruimte meet 563 liter en met de achterbank plat kan 1.557 liter meegenomen worden.

Dashboard

Het dashboard lijkt een opgewaardeerde versie van dat van de Passat. Er is een centraal geplaatst 9,2-inch metend infotainmentscherm en een digitaal instrumentarium. De verwachting is dat ook de Passat op termijn dit interieur krijgt.

De internationale motorenlijst begint met een 150 pk sterke 1.5 TSI, een blok met actieve cilinderuitschakeling dat gekoppeld is aan een handgeschakelde zesbak of een DSG7-transmissie.

Er komt ook een 190 pk sterke 2.0 TSI benzine, die altijd aan een DSG-bak is gekoppeld. De topversie is de 280 pk sterke 2.0 TSI, die naast van de DSG-bak ook van 4Motion vierwielaandrijving is voorzien. Diesel rijden kan met een 150 pk sterke 2.0 TDI en een 190 pk of 240 pk sterke variant.

Medio 2017 staat de Arteon in de Nederlandse showrooms. Prijzen volgen later.

Bekijk meer beeld van de Volkswagen Arteon