DRIEBERGEN - De verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten heeft een nieuw hulpmiddel gekregen om het gevaarlijke en hinderlijke bumperkleven op de snelwegen aan te pakken. Met een mobiel videosysteem gaat zij automobilisten die onvoldoende afstand houden vastleggen.

De nieuwe videotechniek is een aanvullling op de opvallende en onopvallende surveillancewagens die bumperklevers op heterdaad proberen te betrappen. De videocamera's kunnen makkelijk verplaatst worden.

De beelden die ermee worden gemaakt, worden direct door een computer geanalyseerd. Binnen enkele seconden is zo bekend wat de gemiddelde snelheid van de auto is en de afstand tot de voorganger.

Overtreders worden meteen aan de kant gezet en geconfronteerd met hun rijgedrag. Ook wordt ter plaatse proces-verbaal opgemaakt. De straffen kunnen oplopen tot een boete van 370 euro en de ontzegging van de rijbevoegdheid.

De eerste locaties waar de nieuwe apparatuur ingezet wordt, zijn de A2 bij Breukelen en Vianen, de A12 bij Woerden en Woudenberg en de A27 bij Houten.