INDIANAPOLIS - Arie Luyendijk is er alsnog in geslaagd zich te kwalificeren voor de Indy 500, de beroemde autorace in de Verenigde Staten. De 49-jarige Nederlander gaat komende zondag (26 mei) als oudste coureur van start in de 500 mijl op het circuit van Indianapolis.
Indy 500

Luyendijk, al jaren woonachtig in Phoenix, was winnaar van de race in 1990 en 1997. Hij heeft nog altijd de allersnelste kwalificatietijd in zijn bezit.

In 1996 reed hij de verplichte vier ronden, zo'n zestien kilometer, met een snelheid van 381,310 kilometer per uur. De auto's waren toen wel uitgerust met krachtiger turbomotoren.

De veteraan van de Indycars reed zondagavond een stuk langzamer, ,216 kilometer per uur, maar het was ruim voldoende om zich te plaatsen voor de bekendste van alle Indy-500-races.

Het was ook de laatste kans voor de in Sommelsdijk geboren Luyendijk, omdat de wetten van Indianapolis voorschrijven dat kwalificatie alleen kan plaatshebben op 11, 12 of 19 mei.

Bandenafstelling

De twee eerste mogelijkheden kon de coureur zijn G Force Chevrolet door een verkeerde bandenafstelling niet de vereiste snelheid geven. "De omstandigheden vandaag waren goed. Toch fijn te merken dat ik op de momenten dat het telt kalm blijf", reageerde Luyendijk, die uiteindelijk de 24e tijd reed.

De Braziliaan Bruno Junqueira start zondag in de wedstrijd vanaf pole position. Hij reed in de kwalificatie de snelste tijd: 372,308 kilometer per uur. In totaal gaan 33 coureurs van start.