Tweede generatie Opel Insignia gepresenteerd

Het gebeurt niet vaak dat we al met een auto mogen rijden voordat we ‘m zonder in ongecamoufleerde vorm mogen bewonderen. De nieuwe Opel Insignia is een uitzondering op die regel, maar nu wordt de auto eindelijk officieel onthuld!

In het introductie-offensief rondom de Insignia besloot Opel dat niet het uiterlijk, maar de rij-eigenschappen als eerste naar buiten moesten druppelen. Ook informatie rondom het onderstel en de maatvoering werd al in november bekend, maar nu valt het overgrote deel van de geheimzinnigheid toch echt van Opels gloednieuwe middenklasser af.

Monza

Het feit dat de naam ongewijzigd blijft, geeft al aan dat het gloednieuwe model minder revolutionair is dan z’n voorganger. Het design is bij de tijd, maar gooit het roer niet rigoureus om. Wie er elementen van de Monza Concept in meent te herkennen, krijgt gelijk van Opel. De IAA-knaller van 2013 diende volgens het merk namelijk als inspiratiebron voor zowel het ex- als het interieur. De Insignia steekt zijn grote vijfde deur met z'n zeer korte 'kont' niet onder stoelen of banken. Deze Grand Sport is in eerste instantie de enige leverbare carrosserievariant. In een later stadium volgt stationwagen Sports Tourer die we maandag al wisten te betrappen, maar de vierdeurs sedanversie keert bij het nieuwe model niet terug.

Het oude Epsilon II-platform wordt de laan uit gestuurd en Opel parkeert zijn nieuwe zakelijke oogappel op een compleet nieuwe basis waarmee de Insignia tot maar liefst 175 kilo afslankt ten opzichte van zijn voorganger. Kleiner is hij echter niet bepaald: de wielbasis neemt met 9,2 centimeter toe. Tegelijkertijd is de Insignia breder en lager dan het uitgaande model en wordt ook de zitpositie met 3 cm verlaagd. Op die manier hoopt Opel meer beenruimte op de achterbank te combineren met een sportiever gevoel voor de bestuurder. Helemaal achterin neemt de ruimte iets af: in plaats van 530 liter kan de vijfdeurs Insignia nu 490 liter verstouwen. Als de achterbank wordt neergeklapt, komt het totaal op 1.450 liter. 

In maart kunnen we de Insignia tijdens de Autosalon van Genève van dichtbij bewonderen!

Bekijk foto's van de Opel Insignia in groot formaat

Tip de redactie