Niet alleen met design, ook met verlichtingstechniek proberen autofabrikanten op te vallen. Waar Audi en BMW zich storten op lichtunits met lasertechniek, presenteert Mercedes-Benz zijn 'Digital Light'.

Vorig jaar liet Mercedes-Benz de F 015 Concept zien, een eivormig studiemodel dat in zekere zin al was voorzien van de nu gepresenteerde Digital Light-techniek. Mercedes stopt meer dan een miljoen 'microspiegels' in elke lichtunits. Het geheel staat in verbinding met de in de auto aanwezige camera's en sensoren en kunnen zich derhalve aanpassen aan de omstandigheden. Elke microspiegel is dus beweegbaar.

Naast spiegeltjes voorziet Mercedes de nieuwe lichtunits van ruim 8.000 leds. Deze geven niet alleen het noodzakelijke licht, maar zijn ook in staat om symbolen en figuren op de weg te projecteren. Denk hierbij aan een zebrapad dat voetgangers ervan op de hoogte brengt dat ze mogen oversteken. Ook worden pijlen geprojecteerd om aan te geven in welke richting het navigatiesysteem je stuurt .

Digital Light is overigens geen pure toekomstmuziek, op 'korte termijn' moet de techniek in productieauto's te vinden zijn.

Bekijk 7 foto's in groot formaat