AMSTERDAM - Volvo heeft in Las Vegas op de Sema show van drie modellen een bijzondere versie neergezet. De opvallendste en meest intimiderende is de XC90 Power Utility Vehicle (PUV) met 650 pk.

Normaal gesproken zie je een Volvo XC90 al staan, maar de speciale versie die Volvo op de Sema Show laat zien is een auto waar je gewoon niet omheen kunt. De XC90 is verlaagd en zijn uiterlijk is op nogal agressieve wijze verfraaid. Ook is hij uitgerust met grote wielen en laag, zacht rubber.


De XC90 is verlaagd en zijn uiterlijk is op nogal agressieve wijze verfraaid

Onder de kap staat de nieuwe V8, de van Yamaha afkomstige krachtbron die in Parijs werd onthuld. Maar Volvo is nog bezig met de ontwikkeling om hem uiteindelijk opgepept te krijgen tot niet minder dan 650 pk. Het vermogen moet aan de weg komen via de zestraps automatische Geartronic-transmissie en het standaard elektronisch geregelde AWD-systeem.

Veiligheid

De XC90 PUV blijft ondanks dat alles een Volvo als het om veiligheid gaat met Roll Stability COntrol (RSC), hoofdairbaggordijnen voor alle drie zitrijen en gordelspanners op alle zitplaatsen. Humoristisch detail is het knalgele eland-logo op de zijkant van deze XC90.

Markt

Het zal niet verrassend zijn als de Zweden net als de Ford-divisie de kans krijgen om speciale snelle versies (denk aan de Ford SVT-versies) in gelimiteerde oplages op de markt te brengen.