Volkswagen gooit roer volledig om

Volkswagen heeft tijdens een persconferentie in Wolfsburg zijn naar eigen zeggen grootste stap in de geschiedenis van het bedrijf aangekondigd.

"We beginnen vandaag met de volledige ombouw van onze merken en dat is hard nodig", zegt dr. Herbert Diess, voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen personenauto's. Hij benadrukt dat wereldwijd alle autofabrikanten dergelijke maatregelen zullen moeten nemen, maar dat Volkswagen de eerste is. "De branche gaat grote veranderingen tegemoet en tot op heden was Volkswagen daar niet tegen opgewassen. We bouwen uitstekende auto's, maar verdienen daar te weinig aan", aldus Diess. "Ons rendement ligt ver achter op dat van de concurrentie." 

Diess kondigt een afbouw van oude technologie aan, maar stelt daar de opbouw van nieuwe technologie tegenover. "Vanaf 2025 is ons jaarlijks rendement 3,7 miljard euro verbeterd, waarvan 3 miljard in Duitsland." 

De geruchten over 30.000 verdwijnende banen kan Diess bevestigen. Maar de huidige vaste werknemers hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken: "We zullen dat doen via natuurlijke afvloeiing en door mensen in de gelegenheid te stellen met vervroegd pensioen te gaan. Bovendien zullen er 9.000 nieuwe banen ontstaan in de nieuwe technologie, voornamelijk in softwareontwikkeling. Als we op de huidige koers zouden doorgaan, zouden we zeer zware tijden tegemoet moeten zien."

Productie

Diess belooft de productie van de eerste twee EV's voor Duitsland, de eerste in Zwickau, de tweede in Wolfsburg. Wolfsburg moet bovendien het Silicon Valley van Volkswagen worden. 

"Met deze maatregelen is een ongecontroleerd banenverlies van tafel", valt de voorzitter van de ondernemingsraad Bernd Osterloh Diess bij. "Tot 2025 hebben al onze medewerkers weer zekerheid." Naast de geplande productie van EV's in Zwickau en Wolfsburg belooft hij productie van elektromotoren in Salzgitter en Kassel en accu's in Wolfsburg en Braunschweig. 

Van de 30.000 te schrappen banen vervallen er 23.000 in Duitsland, vertelt personeelsbaas Karlheinz Blessing ten slotte. De rest vervalt voornamelijk in Brazilië en Argentinië. Uitzendkrachten kan hij geen zekerheid bieden, maar hij belooft zijn best te doen ook deze mensen elders onder te brengen.

Tip de redactie