Gelekt: Alfa Romeo Stelvio

Eindelijk is de eerste SUV van Alfa Romeo werkelijkheid. Eigenlijk had de Stelvio pas later onthuld mogen worden, maar hij is eerder gelekt.

Het enige cross-over-achtige dat Alfa Romeo ooit op de weg heeft gezet, zijn de Crosswagon Q4 en de vierwielaangedreven versies van de 33 Giardinetta. In 2003 was de beursvloer het toneel waar de Italianen de Kamal Concept lieten zien, maar een productieversie heeft dat nooit tot gevolg gehad. Vandaag is dat allemaal anders. We maken kennis met de langverwachte Stelvio!

Alfa Romeo pakt net als bij de onthulling van de Giulia, met wie de Stelvio zijn technische basis deelt, direct goed uit door de debutant direct als beresterke Quadrifoglio te presenteren. In het vooronder van de gespierde offroader de inmiddels bekende 510 pk sterke 2,9-liter biturbo V6.

Die oerkracht gaat in de basis naar de achterwielen. Mochten de achterwielen grip verliezen, dan wordt tot 50 procent van het koppel naar de voorwielen gestuurd. Schakelen gaat met een achttrapsautomaat. Net als de Giulia QV beschikt ook de Stelvio QV over Torque Vectoring, Integrated Brake System en Chassis Domain Control. In zo'n vier tellen staat een snelheid van 100 km/h op de klok. Zijn topsnelheid ligt op 284 km/h.

Turbomotor

Wie de Stelvio Quadrifoglio te veel van het goede vindt, hoeft de Stelvio niet links te laten liggen. Alfa Romeo bevestigt dat ook de 280 pk en 400 Nm sterke 2,0-liter turbomotor die in de Giulia Veloce is gepresenteerd, zijn weg naar het vooronder van de Stelvio zal vinden.

De Stelvio QV meet 4,68 meter in de lengte, is 1,65 meter hoog en 2,16 meter breed. Daarmee is de cross-over wat formaat betreft te vergelijken met auto's BMW X3 en Audi Q5, al is de Alfa Romeo lager en beduidend breder dan zijn rivalen. Dat laatste heeft ongetwijfeld te maken met de sportieve inslag van de QV, het topmodel van het Stelvio-gamma.

*Kanttekening: voor zover bekend zou de Stelvio later vandaag worden onthuld, heeft de auto in internationale media nu al zijn debuut gemaakt. 

Bekijk foto's van de Alfa Romeo Stelvio in groot formaat

Tip de redactie