RIJSWIJK - De verwachte drukke spits vrijdag, in verband met de start van het pinksterweekeinde, is vroeg op gang gekomen. Volgens een woordvoerder van de verkeerscentrale TIC was het rond 11.00 uur al druk op de Nederlandse wegen. De files concentreerden zich vooral richting de kustgebieden. Aan het begin van de avond nam het aantal files geleidelijk af.

Rond 16.30 uur stonden er meer dan veertig files met een gezamenlijke lengte van ongeveer 220 kilometer. Tegen zeven uur 's avonds werd het minder druk op de wegen. Er stond toen nog negentig kilometer, verspreid over twintig files.

Volgens een TIC-woordvoerder bleef de drukte richting Duitsland uit. De kustgebieden, met name Zeeland, trokken veel meer toeristen. De A27, A13, A16 en A29 waren daardoor overvol.

De A16, richting Rotterdam, was rond 15.00 uur na een aanrijding enige tijd afgesloten bij het knooppunt Zonzeel. Dat resulteerde in een file van ruim 14 kilometer. Ook op de A13 (richting Den Haag) en de A27 bij het knooppunt Gorinchem was het extreem druk. Later op de dag werden ook de A8 en N34 tijdelijk afgesloten in verband met ernstige ongevallen.

Dit weekeinde gaan ongeveer 900.000 Nederlanders er een paar dagen tussenuit. Van hen verblijven er 675.000 in eigen land, zo maakte de ANWB eerder bekend. Ook worden veel buitenlanders in Nederland verwacht tijdens de pinksterdagen.