De Volkswagen Groep heeft vooral in de Verenigde Staten nog te kampen met de gevolgen van het sjoemelen met dieselmotoren. De 3.0 TDI lijkt nu zo moeilijk aan te passen, dat de Amerikaanse tak van Audi 25.000 auto's wil terugkopen.

Eind juni sloot de Volkswagen Group een overeenkomst met de Amerikaanse autoriteiten waarin werd vastgesteld dat Volkswagen een update voor grofweg een half miljoen auto's uitgerust met 2.0 TDI-dieselmotoren mocht doorvoeren. Eveneens werd besloten dat Volkswagen ruim 15 miljard euro aan boetes, compensatie en verplichte investeringen moest reserveren. Voor de 3.0 TDI zou nog naar een oplossing worden gezocht. Vandaag blijkt dat weer moeilijker dan gewenst.

In de Verenigde Staten zouden zo'n 85.000 auto's zijn uitgerust met de 3.0 V6 TDI dieselmotor. Onder andere de Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne en Audi's A6, A7, A8, Q5 en Q7 rijden er met de zespitsdiesel rond. Volgens Automotive News staat Audi op het punt te besluiten alle Q7's met dat blok - zo'n 25.000 exemplaren - terug te kopen, daar het vinden van een geschikte aanpassing niet mogelijk lijkt.

In juli werd al eens een aanpassing voor de Amerikaanse 3.0-liter TDI's voorgesteld. Deze werd door de autoriteiten van Californië verworpen. Sindsdien zoekt het concern, tot op heden ter vergeefs, naar een geschikte aanpassing. Op 3 november horen we meer over bovenstaande. Mochten alle 3.0 TDI's daadwerkelijk worden teruggekocht, dan zal die kostenpost in de miljarden gaan lopen.