Seat Leon heeft een nieuw gezicht

Seat heeft de Leon op de snijtafel gelegd. De Spaanse compacte middenklasser krijgt daarmee na zo'n vier jaar een opfrisbeurt.

Aanvankelijk werd de gefacelifte Leon voor 2017 aangekondigd, maar de Spaanse Golf-broer is vandaag al in een vernieuwde jas gestoken. Je moet goed kijken om de verschillen met de medio 2012 gelanceerde Leon te kunnen zien. Het lijnenspel aan zowel voor- als achterzijde is marginaal scherper getekend.

We zien nieuw bumperwerk, een vernieuwde en nu 4 centimeter bredere en van chroomaccenten voorziene grille aan de voorzijde. Ook nieuwe koplampunits met full-led-technologie krijgen een plek op zowel neus als kont. Vanaf heden zijn ook de richtingaanwijzers en mistlampen led-units.

Ook in het interieur zijn wijzigingen doorgevoerd. Seat plaatst een nieuw nu 8-inch metend infotainmentsysteem op het dashboard. Het aantal tastbare knoppen is derhalve afgenomen. Het systeem weet met diverse nieuwe applicaties om te gaan en ondersteunt zaken als Android Auto, Apple CarPlay en MirrorLink. Volgens zijn bouwers is de geluidsisolatie aangepakt en is het interieur voorzien van instelbare sfeerverlichting. De reguliere handrem maakt plaats voor een elektronisch exemplaar.

Seat geeft de Leon tevens meer veiligheidssystemen mee. Voorbeelden hiervan zijn Traffic Jam Assist, adaptieve cruise control met noodremfunctie, verkeersbordherkenning en parkeerhulp die de auto op diverse manieren in zijn vak weet te krijgen.

Motoren

Ook op motorisch vlak is er nieuws onder de zon. Op dieselvlak staat een nieuwe 115 pk sterke 1.6 TDI klaar die de huidige 110 pk sterke variant van de prijslijst af zal duwen. De Leon ST met 150 pk sterke 2.0 TDI is voortaan ook met DSG7-transmissie te krijgen. Op de internationale motorenlijst vinden we ook een 90 pk sterke 1.6 TDI, al valt het nog te bezien of deze ook onze kant op komt. De 150 pk en 184 pk sterke 2.0 TDI's blijven behouden. Op benzinevlak komen we uiteraard de 115 pk sterke driepits 1.0 TSI als basismotor tegen.

Ook de rest van de lijst benzinemotoren blijft intact. Een uitzondering geldt voor de Cupra, voor die sportversie belooft Seat iets spannends in petto te hebben. Wat dat is, zal nog moeten blijken.

Bekijk foto's van de Seat Leon in groot formaat

Tip de redactie