Binnensteden niet klaar voor autonome auto's

Om autonome voertuigen in de binnenstad een succes te maken, moet de infrastructuur flink geherstructureerd worden.

Uit onderzoek van Boston Consulting Group blijkt dat de infrastructuur van binnensteden niet geschikt is voor zelfrijdende voertuigen. Dat meldt het AD. Het bureau kreeg opdracht van de gemeente Amsterdam om in kaart te brengen waar mogelijk problemen ontstaan.

Het grootste pijnpunt zit in het automatisch stoppen van autonome voertuigen wanneer een botsing dreigt. Andere weggebruikers kunnen hier misbruik van maken, waardoor er achter autonome voertuigen opstoppingen ontstaan.

Als oplossing noemt men het plaatsen van meer stoplichten en meer van de rijbaan gescheiden fietspaden. Ook moet er gekeken worden naar extra rijruimte, ten koste van parkeerplaatsen. Autonome voertuigen gebruik laten maken van busbanen kan ook een oplossing zijn.

Naast Amsterdam is ook de regio Rotterdam-Den Haag al bezig met een onderzoek naar autonoom vervoer in de binnensteden. Minister Schultz van Infrastructuur juicht dit soort onderzoeken toe. Ze meldt het AD dat er nog een hoop uit te zoeken is. en het goed is dat “…we testen om in de praktijk ervaringen op te doen en waar mogelijk en nodig voorbereidingen treffen”.

Tip de redactie