Het rommelt al jaren rondom een samenwerking tussen Renault-Nissan en Mitsubishi. Het bod dat het Frans/Japanse concern eerder dit jaar uitbracht moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten, maar het is al wel duidelijk dat Carlos Ghosn grootse plannen heeft met de nieuwe partner.

Al in 2013 werd duidelijk dat er sprake was van chemie tussen Renault-Nissan en Mitsubishi. De samenwerking tussen de merken zou onder meer vorm gaan krijgen in de uitwisseling van elektrische aandrijflijnen.

In januari leek de liefde tussen de beide autobouwers enigszins bekoeld, maar in mei van dit jaar werd duidelijk dat het Frans/Japanse concern tóch overging tot de aanschaf van een derde van de Mitsubishi-aandelen. De deal, waarmee 1,9 miljard euro gemoeid is, kwam tot stand nadat er de nodige uitstootproblemen aan het licht kwamen bij Mitsubishi. Dat nieuws zette de prijs van de aandelen stevig onder druk.

Goedkeuring

De overname moet formeel nog worden goedgekeurd, maar Renault-Nissan-CEO Carlos Ghosn roept nu al dat het bedrijf grootse plannen heeft met de tweede Japanse fabrikant. "Dit is geen deal waarbij we na de overname nog eens gaan bekijken wat we samen gaan doen. Op het moment dat de overname rond is, gaan we precies vertellen wat er allemaal gaat gebeuren", vertelt hij aan Automotive News.

Daarna wordt duidelijk dat de term 'groots' voor deze plannen zeker op z’n plaats is, want Nissan zal daadwerkelijk toetreden tot de alliantie. De gevolgen daarvan zullen voor met name Nissan en Mitsubishi ‘enorm’ zijn, zegt Ghosn. Ook bij Renault zal de deal echter niet onopgemerkt voorbijgaan.

Samenwerking

Nissan en Mitsubishi werken ook nu al samen, maar dat komt vooral tot uiting bij kleinere modellen die uitsluitend in Japan worden geleverd. De nieuwe deal betekent dat het bedrijf z’n Amerikaanse beleid nog eens goed tegen het ligt moet houden, want Nissan en Mitsubishi zijn daar directe concurrenten van elkaar.