In 2013 werd al aangekondigd dat Ford zou stoppen met het produceren van auto's in Australië. Vrijdag is na 91 jaar definitief een eind gekomen aan de lokale Ford-productie.

Ford Australia draait al jaren enorme verliezen. In het boekjaar 2012-2013 maakte de Australische tak van Ford een verlies van ruim 100 miljoen euro, iets dat het management deed besluiten de stekker uit de Australische productie te trekken.

Ford zei onder andere last gehad te hebben van de enorme productiekosten in het continent, kosten die twee keer zo hoog liggen als in Europa.

De laatste auto die Ford Australia produceerde, liep vandaag in Broadmeadows van de band. Het betreft een blauwe Falcon, een speciaal voor de Australische markt ontwikkelde sedan. In september stopte Ford Australia al met de productie va zes-in-lijn- en V8-motoren.

De eerste auto die Ford in Australië produceerde, was een Model T die in 1925 het levenslicht zag. Later namen onder andere de Model A en de Ford V8 de plek in van die oer-Ford. Niet alle in Australië verkochte Fords werden in het land geproduceerd. Auto's als de Focus en de Fiesta werden bijvoorbeeld uit Thailand en Mexico geïmporteerd.

Ford Australia blijft gewoon bestaan, maar zal vanaf heden geen auto's in eigen land meer produceren.