Dit is de nieuwe Audi Q5

Na onder meer de A4 en A5 is het de beurt aan de Q5 van Audi om een strakke make-over te krijgen. Dit is de compleet nieuwe tweede generatie!

Geheel naar de laatste trend toont de auto niet allen strakker, maar verliest hij ook daadwerkelijk gewicht. De winst op dat gebied bedraagt volgens Audi maximaal 90 kilogram. Het merk meldt daar trots bij dat de Q5 tegelijkertijd aan alle kanten is gegroeid met z'n lengte van 4,66 meter, breedte van 1,89 meter en hoogte van 1,66 meter.

De lengte is inderdaad iets toegenomen ten opzichte van de 4,63 meter lange eerste Q5, maar breedte en hoogte blijven ten opzichte van de 1,90 en 1,65 meter van die auto nagenoeg gelijk.

Strijd

Die eerste Q5 kwam in 2008 op de markt en ging toen de strijd aan met de in datzelfde jaar gelanceerde Volvo XC60. Ook de BMW X3, die toen al vier jaar op de markt was, kreeg er een concurrent bij. De eerste Q5 kenmerkte zich net als andere Audi-modellen uit die tijd door een bijzonder ronde vormgeving.

Het nieuwe model krijgt net als de nieuwe A4 en A5 strakkere lijnen en heeft net als die auto's een opvallende vouw op z'n flank. Toch blijft de basisvorm gelijk. Ook de in de achterklep geïntegreerde lichtunits komen terug. Die geeft toegang tot een bagageruimte die 10 liter meer inhoud heeft dan voorheen.

Update

Ook het interieur wordt volgens verwachting geüpdate. Dat betekent dat Audi's 'virtual cockpit', het multifunctionele scherm dat het instrumentarium vervangt, z'n weg vindt naar de Q5. Op het gebied van connectiviteit en infotainment schermt Audi met een WiFi-hotspot voor maximaal acht gebruikers, een simkaart-aansluiting voor roaming in heel europa en een MMI connect-app waarmee je je Q5 van op afstand in de gaten kunt houden. Ook de nodige (actieve) veiligheidssystemen zijn aanwezig, die de auto binnen de lijntjes houden en waar nodig afremmen.

Op benzinegebied is de keuze vooralsnog erg overzichtelijk: alleen de 2.0 TFSI met 252 pk is vanaf het begin te bestellen. Dieselrijders kunnen hun 2.0 TDI in drie verschillende varianten bestellen, met 150, 163 of 190 pk. Bovendien kunnen zij opteren voor de 3.0 TDI, met 286 pk. Begin 2017 moeten de eerste Q5's uit Audi's fabriek in Mexico in Nederland arriveren.

Bekijk 16 foto's in groot formaat

Lees meer over:
Tip de redactie